Welke speciale en zeldzame whisky’s uit België zijn interessant om te verzamelen?

Op dit moment zijn er verschillende Belgische whisky’s van Belgische distilleerderijen die kwalitatief hoogwaardige whisky’s produceren die interessant kunnen zijn om te verzamelen. Hieronder worden de belangrijkste Belgische whiskymerken en distilleerderijen vernoemt die je zou kunnen overwegen.

Welke Belgische whisky is interessant om te verzamelen?

  1. Belgian Owl: op de eerste plaats staat momenteel Belgian Owl whisky. Het is een van de meest bekende en gevestigde Belgische whiskydistilleerderijen in België. Echter is deze nog nog niet zo gekend als Gouden Carolus. Ze produceren single malt whisky en hebben verschillende expressies die je kunt verzamelen met een relatief lage aankoopprijs. Al de recente bottelingen zijn bij ons nog verkrijgbaar waardoor het mogelijk is een hele serie aan te kopen zoals de 2e editie van de ‘Belgian Owl thematic series coffee finish‘.
  2. Gouden Carolus: die bekend staat om zijn Gouden Carolus Single Malt whisky. Ze hebben vele verschillende vaten en afwerkingen die interessant kunnen zijn voor verzamelaars. Elk jaar brengen zij op 23 november een verjaardagseditie uit sinds 2014 met een andere vetrijping. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief zal u in het najaar steeds op tijd verwittigd worden zodat u een fles kan reserveren. Voor de liefhebbers hebben wij de Gouden Carolus single cask 2013 gebotteld voor Whiskyfestival Gent 2020 te koop. 
  3. Braeckman: Braeckman stokerij is sinds 1918 bekend van jenevers en staan bekend om hun graanwhisky gerijpt op verschillende vaten. 
  4. Maredsous: de Maredsous abdij maakt naast de abdijbieren ook de Maredsous single malt whisky
  5. Brouwerij Wilderen: Brouwerij Wilderen is actief sinds 2011 en de bekendste botteling is de Wild Weasel single malt sherry cask
  6. Wave Distil: Wave Distil brengen met August 17th naast een aantal standaard bottelingen ook gelimiteerde whisky uit gerijpt op vaten van Jack Daniel’s en Laphroaig. 

Welke Belgische onafhankelijke bottelaars zijn interessant om te verzamelen?

Het bestaansrecht van Belgische onafhankelijke bottelaars berust op het feit dat proeven doet verkopen. De meeste van de bottelaars kunt u regelmatig terugvinden op festivals, tastings bij whiskyclubs en soms in winkels. De whisky vaten die zij mogen selecteren. hebben soms niet het typische karakter van de distilleerderijen, maar dat betekend niet dat ze minder interessant hoeven te zijn. Wel zijn de meeste van hen sindskort ook actief in het bottelen van armagnac en rum vanwege de prijsstelling en behoefte in de markt. Hieronder een opsomming van de onafhankelijke bottelaars welke wij in onze stenen winkel dan we online hebben in onze webshop:

  1. Gordon&Macphail
  2. Dram Mòr
  3. The Duchess

Bij het verzamelen van Belgische whisky’s is het belangrijk om te letten op de zeldzaamheid, de leeftijd, de afwerkingen en de reputatie van de distilleerderijen. Zelf werken wij altijd met series en thema’s. Het is ook verstandig om op de hoogte te blijven van nieuws en evenementen in de Belgische whiskywereld om te weten welke nieuwe releases de moeite waard kunnen zijn om aan je collectie toe te voegen. Vergeet niet dat het verzamelen van whisky niet alleen draait om financiële investering, maar ook om het genieten van de smaak en het verhaal achter elke fles.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 322 reviews.