Wijnen bij de wijnhandel in Turnhout

De wijnen van de wijnhandel in Turnhout van Casa N°7 biedt u het mooiste aanbod van bewaarwijnen (vintage wines), porto’s (zowel wit, rood als rose en vintage en colheita porto), consumeerwijnen, champagnes en andere mousserende wijnen aan. Speciale bestellingen van wijnen kunt u aanvragen via info@casanumber7.be. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken is ons motto. Als wijnhandel in Turnhout selecteren wij hier de wijnen op basis van meer dan 50 jaar gezamenlijke kennis, ervaring, kennis en passie. Het wijnaanbod in de wijnhandel in Turnhout  hier is gericht op de beginner, kenner en verzamelaar. De wijnen bestaan uit zowel klassieke als nieuwe wereldwijnen. Een wijnklimaatkast in onze wijnhandel in Turnhout zorgt dat de allerbeste kwaliteitswijnen juist bewaard worden. Het doel van Casa N°7 is om de consument het beste advies te geven in de beste wijnen verkrijgbaar binnen het super premium segment hier in de wijnhandel in Turnhout .

Klassieke Wijnen

bewaarwijn kopen in turnhout
Barolo bewaarwijn

Buiten de consumeerwijnen heeft de wijnhandel in Turnhout van Casa N°7 een actueel assortiment klassieke en bewaarwijnen. Grote namen zoals het oudste Barolo wijnhuis Cantine del Marchesi, Chateauneuf-du-Pape, Chateau Lelletan, Domaine du Colombier , Henri Bourgeois, Pétrus, Margaux, Palmer, Haut-Brion, Montrachet en Chateau D’Yquem wijnen zijn bewaarwijnen verkrijgbaar op bestelling of rechtstreeks uit onze voorraad. Wij kunnen heel veel speciale jaartallen op bestelling leveren voor speciale gelegenheden als bruiloften, verjaardagen, etetera. Onze flessen komen uit privé verzamelingen en worden met het oog geselecteerd voordat wij deze besluiten te kopen. Dit proces kan dan ook een tweetal weken in beslag nemen. Wij raden u aan om geen exclusieve wijnen via het internet te kopen. U kunt deze niet retour sturen. Er zijn een aantal kenmerken waarop wij de door uw gewenste wijnen selecteren. Prijzen zijn steeds op aanvraag via info@casanumber7.be.

Consumeerwijnen

Domaine-de-la-croix-wijn-kopen-turnhout-belgie
Domaine de la Croix wijnen

Het assortiment van Casa N°7 bestaat uit Europese en Nieuwe-Wereld consumeerwijnen en klassieke wijnen. De consumeerwijnen worden volgens uiterst zuivere vinificatietechnieken gemaakt. Voordat een consumeerwijn in aanmerking komt om te worden opgenomen in het assortiment van onze wijnhandel in Turnhout is deze beoordeeld door allerlei experts bijvoorbeeld tijdens het IWSC. Alleen wijnen met een beoordeling van 8 of hoger, op een schaal van 1 tot 10, komen in aanmerking voor de wijnhandel in Turnhout binnen Casa N°7. Dit zorgt ervoor dat het assortiment consumeerwijnen beperkt is. Naast het feit dat het om exclusieve en bijzondere wijnen gaat, moeten de wijnen betaalbaar zijn.

wijnen-kopen-turnhout
Wijn kado geven in luxe kist

Een greep uit ons assortiment:

  • Donnafugata wijnen 
  • Casa Rojo wijnen (bekend van Pure C en AirRepublic van Sergio Herman)
  • Les Seigneurs de Saint-Maur
  • Royal Oporto
  • Delaforce Porto
  • Fado wijnen
  • Quinta dos Aciprestes
  • Porca de Muca
  • Henri Bourgeouis
  • Mandois Champagne
  • Domaine du Colombier Chablis
  • Michele Chiarlo Barolo
  • Joseph Drouhin
  • Garofoli wijnen
  • Tommassi wijnen zoals de Amarone
  • Domaine de la Croix wijnen
  • Yllera wijnen
  • Vina Pomal wijnen
  • Moli de Foc cava
  • Ferrari prosecco
  • Fado
  • Adega de Pegoes
  • Quinta dos Aciprestes
  • Porca de Murca
vintage-colheita-tawny-porto-turnhout-kopen
Colheita Porto van verschillende jaren te koop

 

 

 

 

 

wijnen turnhout
Brunello bewaarwijn uit uitmuntend jaar 2006

Aroma's en Smaken

Wijn aroma’s en smaken beoordelen maakt deel uit van het wijn degusteren. Om u hierbij te helpen heeft Casa N°7 als wijnhandel in Turnhout een overzicht gemaakt van de meest gebruikte termen in relatie tot allerlei soorten wijnen.

Aanhoudend:
Een wijn wordt aanhoudend genoemd indien de smaakimpressie van de wijn na het doorslikken lang in de mond aanwezig blijft hangen.

Aanzet:
De eerste indruk van de wijn wekt zodra hij in contact komt met de mond.

Aardbei:
De aromanuance van bosaardbeien komt veelvuldig voor in rode primeurwijnen. De nuance wordt bij een zoete rode wijn en andere oude droge rode wijn vaak in verband gebracht met het aroma van gedroogde vijgen.

Aards:
Geuren en smaken die doen denken aan paddenstoelen en bos.

Abrikoos:
Aroma van bepaalde witte wijn, in het bijzonder uit de Rhônevallei, van het druivenras viognier als de vruchten van een goed jaar zijn.

Acacia:
De aangename geur van de acaciabloem maakt vaak deel uit van het aroma van jonge wijn van chardonnay of chasselas, mits hun zuurgraad gematigd is.

Acerbe:
Term die wordt gebruikt voor wijnen met een ‘bijtend’ karakter vanwege een aanzienlijke zuurgraad als gevolg van niet rijpe tannines.

Afdronk:
De smaak na het doorslikken of uitspugen van een wijn.

Agressief:
Karakterisering van een wijn die de indruk geeft de smaakpupillen aan te vallen door een overmatige zuurgraad of wrangheid.

Aimaibel:
Karakterisering van een lekkere wijn, maar zonder enige pretentie.

Alcohol:
Na water het meest voorname bestanddeel van wijn. 

Amandel of amandelbloesem:
De geur van amandelbloesem wordt soms aangetroffen in witte wijnen van sauvignon of sylvaner druiven. Het aroma van de amandelnoot, doet denken aan vanille, is vaker aanwezig in oudere chardonnays. Bittere amandel is een compenent van witte primeurs en is tevens een bestanddeel van de discrete smaak van steenvruchten in bepaalde oude rode wijn. Het aroma van geroosterde amandel geeft witte wijn van een bepaalde leeftijd hun charme en voornaamheid.

Amber:
De zeer verfijnde en discrete geur van amber behoort toe aan enkele eersteklas cuvées van chardonnay en bepaalde zoetere kwaliteitswijnen uit de Bordeaux.

Amberkleurig:
Een amberkleurig aanzien hoort bij zoete wijn op leeftijd, maar ook bij eersteklas droge of halfdroge witte wijn van zeer goede wijnjaren, die geschikt zijn om te ouderen zonder te oxideren of uit te drogen.

Ananas:
Geurig aroma dat voorkomt in een groot aantal witte wijnen wanneer er sprake is van zeer rijpe oogst, zowel fysiek als aromatisch.

Anijs:
Aroma dat voor komt in het bouquet van witte wijnen van vergevorderde rijping.

Animaal:
Term voor de aanduiding van een geurenreeks van het dierlijke type (bont, wild, leer, etc.), kenmerkend voor een volwassen rode wijn. In jonge wijn zijn deze geuren vaak niet aangenaam, maar verdwijnen na beluchting.

Anjer:
Aroma dat voorkomt in bepaalde rode wijn met een strenger bouquet.

Appel:
De appelsoorten hebben specifieke aroma’s die men ook met wisselende intensiteit aantreft in tal van witte wijnen (muscadet, sauvignon, etc.).

Astringent:
Ander woord voor wrang of samentrekkend. Smaakimpressie die het gevolg is van tannines die vooral in rode wijnen aanwezig zijn. Naarmate de wijnen ouder worden nemen deze af.

Balsemachtig:
Harsachtige geuren (dennenboom, cederboom, nieuw eikenhout, etc.) die in meer of mindere mate aanwezig zijn in jongere wijnen die zijn opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten. Daarnaast zijn ze kenmerkend voor rijpere, rode wijnen.

Banaan:
Een geur die veel voorkomt in nieuwe primeurwijnen, zeker in de wijnen die geproduceerd zijn met behulp van de methode macération carbonique. Het banaanaroma wordt getemperd door andere florale en fruitige aroma’s, zoals in Beaujoulais en Mâcon Blanc, anders roept de wijn een niet aangename geur van nagellak op.

Bergamot:
Essence met een zeer aangename geur die voorkomt bij aromatische wijnen in een bepaald stadium van hun ontwikkeling op de fles.

Boter:
Deze aromanuance komt soms voor in heel rijpe, weinig zure, rijke en zachte witte wijn.

Bier:
Witte wijnen van chasselas krijgen, wanneer ze hun frisheid beginnen te verliezen, soms een smaak van bier.

Bijtend:
Een n wijn waarin het duo tannines en zuren licht overheerst en hem een tikje agressief maakt.

Bitter:
Bitterheid hoort in wijn niet voor te komen, behalve in lichte mate in enkele rode wijnen of bij een afwijking.

Body:
De term ‘body’ laat zich toepassen op wijnen die worden gekenmerkt door een opvallende dominantie van tannines en suikers. Het woord impliceert vaak ook een bepaalde rijkdom aan alcohol.

Bont:
Geurnuance bij ontwikkelde rode wijnen uit de zogenaamde dierlijke aromareeks.

Bosbes:
Aroma dat vaak in verband wordt gebracht met dat van wilde bramen.

Bouquet:
Het geheel van aromatische kenmerken van rijpe wijnen.

Breed:
Term die wordt gebruikt voor wijn die ‘de mond goed vult’ zonder zwaar van karakter te zijn.

Brem:
De bloemen van Spaanse gele brem hebben een sterke geur die doet denken aan die van nagelbloem en maakt deel uit van de fraaie aroma’s van chardonnay en zoete witte wijnen.

Cacao:
Geurnuance die soms voorkomt in wijnen met een fruitig en kruidig bouquet uit zeer rijpe oogstjaren.

Caudalie:
Meeteenheid voor de lengte van een wijn na inslikken. Een caudalie staat gelijk aan een seconde.

Citroen (Citroengras):
Aroma dat regelmatig voorkomt in jonge, zuren en lichte wijnen. Het aroma van citroengras, iets verfijnder dan citroen, wordt af en toe aangetroffen in lichte rode primeurwijnen.

Citroenmelisse:
Aromanuance die verwant is aan een citroenschil, maar luchtiger en minder zuur. Komt voor in jonge wijnen.

Delicaat:
Kwalificatie voor wijnen met een fijne structuur en toch karakter.

Dennenboom:
Aroma dat voorkomt in bepaalde verfijnde rode wijn van grote klasse.

Dik:
Karakterisering van rode wijn waarbij de suikers overheersen in samenspel met tannines, daarbij elke verfijndheid en harmonie uitsluitend.

Droog:
Karakterisering van een wijn met weinig of geen suikers. Een witte wijn wordt gekwalificeerd als droog wanneer het zoet discreet aanwezig of in lichte mate ondergeschikt is.

Drop:
Aroma dat men regelmatig tegenkomt in de afdronk van een bepaalde rode wijn.

Duidelijk:
Wordt gezegd van een wijn met eerlijke geur- en smaakindrukken.

Dun:
Kwalificatie voor een niet goed geassembleerde en in al zijn bestanddelen arme wijn.

Eersteklas:
Een grote wijn met buitengewone elegantie.

Egelantier:
Aroma dat soms voorkomt in een zeer lichte en fijne wijn.

Elegant:
Kwalificatie voor niet-zware wijn van een betere klasse.

Empyreumatisch:
Tot deze categorie behoren de geuren van teer, roet, verbrand hout, karamel en geroosterd brood. Maar ook in mindere mate van thee, koffie, cacao, tabak, beschuit, etcetera. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan de benamingen ‘gerookt’, ‘geroosterd’ of ‘gebrand’.

Evenwichtig:
Kwaliteit van een wijn waarvan de smaakgroepen (alcohol, zuurgraad en suikers bij witte wijnen, alcohol, tannines en zuurgraad en suikers bij rode wijnen) in harmonie zijn.

Fauve (wild):
Dierlijke geur die het bouquet van oude rode wijnen in verschillende gradaties kan kenmerken. 

Filmend:
Heeft betrekking op de structuur van de smaak: vettig en olieachtig. Alsof er een dun laagje over de tong heen ligt.

Flets:
Een wijn die flets is, heeft zijn glans verloren en een gedeelte van zijn beste aroma’s en frisheid.

Floraal:
Karakterisering van het bouquet van een wijn waarin de aroma’s van bloemen overheersen.

Fluwelig:
Wordt gezegd van een wijn waarvan het contact in de mond vergelijkbaar is met het aanraken van fluweel. 

Framboos:
Het aroma van framboos is een belangrijk component in het fruitig bouquet van Côte de Beaune-wijnen van pinot noir en in tal van andere geurige rode wijnen (bijvoorbeeld Beaujoulais en Côtes-du-Rhone).

Fris:
Aroma’s worden fris genoemd wanneer ze een indruk geven geven van frisheid.

Fruitig:
Het bouquet van de wijn bestaat uit fruitige smaken.

Gemaaid gras:
Aromanuance van rode wijn en zich vooral manifesteert in de fase waarbij gistingaroma’s overgaan in gerijpte smaakaroma’s.

Genereus:
Kwalificatie die vooral wordt gegeven aan wijnen met een hoger alcoholpercentage.

Geroosterd:
Specifieke nuance van bepaalde aroma’s zoals ‘geroosterd brood’ voor bepaalde rode cru’s en ‘geroosterde amandel’ voor grote witte wijnen.

Gesloten:
Term voor een wijn die zijn bouquet niet openlijk prijsgeeft.

Gist:
Een gistsmaak is afkomstig is van de ontbindende gisten tijdens het verblijf van de wijn op vat.

Glans:
Kwalificatie voor de helderheid van een wijn en zijn capaciteit om licht te weerkaatsen.

Gouleyant:
Lekker wegdrinkende wijn is een Franse degustatieterm.

Grapefruit:
Aroma dat voorkomt in witte mousserende wijnen met een zeer hoge zuurgraad en nog aanwezige gisten. Verdwijnt na de tweede gisting en wordt beschouwd als een een onaangename aroma.

Grasachtig:
Smaak die de geur van gemaaid gras of de groene delen van planten in herinnering brengen.

Grenadine (granaatapppel):
Karakteristiek aroma van Provençaalse en Côtes du Rhone rosé wijnen.

Groen:
Wijn waarbij een zwak aandeel aan suikers het zuur onbedekt laat.

Hard:
Karakterisering van een agressieve wijn waarbij het duo tannines en zuren in hoge dosis domineert. Wordt versterkt door een zwakke of onvoldoende aanwezigheid van suikers in de wijn.

Harmonieus:
Kwaliteit van een wijn waarvan alle smaakgroepen zich op aangename wijze met elkaar versmelten tot een verleidelijk geheel. Smaken zijn: alcohol, zuurgraad, suikers voor witte wijnen, alcohol, tannines, zuren en suikers voor rode wijnen.

Hars:
Balsemachtig aroma dat een bestanddeel vormt van het bouquet van verfijnde en voornamelijk rode wijnen.

Havanna:
De geur van tabak die als spoor voorkomt in zeer verfijnde rode wijn.

Hazelnoot:
Aroma dat regelmatig voorkomt in witte (chadonnay) kwaliteitswijnen van enkele jaren oud.

Helderheid:
Staat van transparantie van de kleur van wijnen, die kan variëren van kristalhelder tot stralend, glanzend, helder, gesluierd, melkachtig en/of troebel.

Honing:
Aroma van bijenhoning in halfzoete en likeurwijnen.

Hout:
Aroma dat behoort tot de balsemachtige geuren en aanwezig is in wijnen op nieuwe eikenhouten vaten.

Humus:
Aroma dat wordt omschreven als nat hout of dode bladeren en dat men tegenkomt in redelijk verfijnde en belegen rode wijnen.

Hyacint:
Bloemenaroma dat veel voorkomt in witte wijnen van geurige druivenrassen na enkele jaren op fles (sauvignon, riesling, fijne soorten uit de muscatfamilie).

Jammig:
Term voor aroma’s en smaken welke doen denken aan jam.

Jeneverbes:
Aroma dat regelmatig voorkomt in geurige cru’s.

Jodium:
Kwalificatie voor wijnen waarvan de geur doet denken aan de zilte zee.

Jong:
Alle fruitig en fris smakende wijnen afkomstig van de vinificatie worden als jong beschouwd.

Kamperfoelie:
Aroma van bepaalde witte wijnen als chardonnay en sauvignon en van licht aromatische druivenrassen.

Kaneel:
De geur van kaneel kan men soms aantrekken in de grands cru’s van zoete en droge witte wijen.

Karamel:
Typisch kenmerk van de geur van te oude, geoxideerde en/of gemaderiseerde witte wijnen.

Kers:
De aroma’s van kersen komen veelvuldig voor in het bouquet van vele rode wijnen.

Klimop:
De geur van het blad van klimop is terug te vinden in het primaire aroma cabernet wijnen.

Koffie:
Geurnuance die zich ontwikkelt in het bouquet van rode wijnen van zeer hoge kwaliteit.

Koppig:
Karakterisering waarbij de wezenlijke rijkdom van een wijn wordt verdubbeld door een hoog alcoholgehalte.

Krachtig:
Een krachtige wijn is een wijn met sterke aroma’s en een volle smaak in de mond.

Kruidnagel:
De geur van kruidnagel komt soms voor in rode cru’s uit de Rhônevallei van een aantal jaren oud.

Kurk:
De algemeen geaccepteerde betekenis van ‘kurksmaak’ is het zeer onaangename karakter van beschimmelde kurk, dat door een slechte kurk aan de wijn is gegeven.

Kweepeer:
Aroma dat voorkomt in rijke, zoete witte wijnen, in samenspel met andere aroma’s van gerijpt of geconfijt fruit.

Lang:
Een wijn waarvan de aroma’s in de mond na het doorslikken lang aanwezig blijven.

Laurier:
Kruidig aroma dat karakteristiek is voor bepaalde mediterrane druivenrassen, bijvoorbeeld syrah en grenache, na enkele jaren op fles te hebben gezeten.

Leer
Geuren van soorten leer komt men vaak tegen in bepaalde rode cru’s van enkele jaren oud.

Levendig:
Karakterisering van de fysiek van met name witte en soms ook rode wijnen, wanneer hoge gehalten aan zuren en suikers zorgen voor een smaakimpressie vol tegenstelling en spanning.

Lieflijk:
Wordt gezegd van een wijn die in de mond geen enkele weerstand geeft, met weinig tannines en een goed balans van zoet en zuur.

Linde(-bloesem):
Aromanuance die voorkomt in bepaalde witte wijnen met een zeer verfijnd smaakvol bouquet.

Maderisatie:
Een grote fout waarbij witte wijn een bruine kleur en de smaak van madeira krijgt door oxidatie.

Mager:
Wordt gezegd van wijnen met een sterk gebrek aan vettigheid (of suikers) en een gebrek aan structuur.

Meidoorn:
Aromda dat redelijk wijdverbreid is in jonge, droge en nog een aantal groene witte wijnen.

Melkzuur:
Geur welke afkomstig is van een gebrekkige melkzuurgisting of door ondefinieerbare verbindingen waarbij een geur van verse of gefermenteerde kaas ontstaat.

Mercaptaan:
Sterk aanwezige en zeer onaangename en gezwavelde geur die doet denken aan rotte eieren.

Mirabel:
Aroma welke voorkomt in witte, behoorlijk aromatische wijnen van zeer rijpe oogstjaren. Geeft het bouquet een zeer verleidelijke smaak

Moelleux:
Aanduiding voor witte en roséwijnen met veel restsuikers, die de wijn een zachte smaak geven.

Mond:
De ‘mond’ van de wijn is het geheel van indrukken die de wijn in de mond geeft.

Muf:
Onaangename geur van vochtige en beschimmelde kurk, te wijten aan een slechte kurk of een gebrek aan hygiëne in de kelder.

Muskus:
Aroma van dierlijke afscheiding dat licht kan stinken bij een tekort aan zuurstof, maar dat na beluchting zeer aangenaam is. Komt voor in grand cru’s van een bepaalde leeftijd.

Mos:
Aroma dat aanwezig is in bepaalde rode wijnen.

Munt:
Bestaat in twee nuances: namelijk pepermunt en verse munt. Komt als spoor voor in bepaalde witte wijnen en als een component van de frisheid en levendigheid van het bouquet.

Nagelbloem:
Kleine, kruisbloemige bloem waarvan de geur enkele overeenkomsten heeft met de beste aroma’s van chardonnay en chenin wijnen.

Nerveus:
Omschrijving voor vaak witte wijn, waarbij de hoge zuurgraad een onrustig gevoel geeft.

Neus:
Een geheel van geurkenmerken van een wijn.

Ontwikkeld:
Kwalificatie van een wijn welke tot volle bloei is gekomen en uitdrukking geeft aan al zijn geuren en smaken.

Paddenstoel:
Een aangename geur die doet denken aan die van champignons en vaak wordt opgemerkt in ontwikkelde wijn.

Paprika:
Aromanuance die vooral waarneembaar is middels de mond. Eigen aan druivenrassen die rijk zijn aan tannines en op jonge leeftijd een fruitige smaak kennen.

Peer:
De aromanuance van peer komt redelijk vaak voor in witte wijn met een fruitig en soepel bouquet.

Peper:
Aromanuance die zeer veel voorkomt in tal van rode kwaliteitswijnen in de meest beluchte en subtiele fase van de neus en de finale in de mond, waarbij ze zich doorzet tot in de afdronk.

Perzik:
Smaak en geur van de witte wijn of gele perzik, komt vaak voor in de rode Côtes du Rhônes, cru’s uit de Beaujoulais en bepaalde geurige witte wijnen.

Perzikbloesem:
Zeer verfijnde aromanuance welke verwant is aan de geur van pistache of bittere amandel, die voorkomt in geurige, frisse en jonge witte wijn.

Pioenroos:
De wat gepeperde geur van deze bloem komt voor in wijnen met de kleur van pioenroos.

Pistache:
Delicatie geur, verwant aan bittere amandel, die men soms aantreft in rode wijnen met een genuanceerd en subtiel bouquet.

Plezierig:
Wordt gezegd van wijnen die lekker makkelijk wegdrinken, doordat ze niet wrang zijn, een juist gehalte aan frissen zuren hebben en niet zwaar zijn in de suikers.

Pruimedant:
Aromanuance die ook wel rancio wordt genoemd en die wordt gekenmerkt door tonen van gekookte vruchten als pruimen. Het aroma is typisch voor port en oude rode wijnen en wordt beschouwd als een fout bij jonge, rode wijnen.

Rancio:
Ontwikkelde aromanuance welke typisch is voor oude vin doux naturels, port, ontwikkelde rode wijn en eau de vie.

Rauw:
Verhoogde graad van astringentie.

Rijk:
Een rode wijn die goed gevuld is met suikers en tannines, maar zonder uitwassen, welke de indruk geeft van een consistente en volle wijn.

Robe:
Franse term voor de kleur van wijn.

Rode bes:
Aroma dat soms voorkomt in lichte wijnen of rode primeurwijnen.

Rokerig:
Geur van het roet uit de openhaard welke een vrijwel constante factor is van rode cru’s uit Pessac-Léognan en bepaalde cru’s uit de Côte de Nuits.

Rond:
Kwalificatie voor wijnen die geen enkele hoekigheid kent, dat wil zeggen dat de suikers overheersen, maar zonder zwaar te zijn of de soepelheid aan te tasten.

Roos:
Primair aroma dat kenmerkend is voor de gewürtztraminer en muscat-variëteiten. Verwelkte roos is een delicate nuance in het smaakbouquet van bepaalde fijne en oude rode wijn.

Scherp:
Kwalificatie voor wrange en groene wijn.

Schraal:
Een schrale wijn is een wijn zonder ‘vlezigheid’, met een gebrek aan suikers, als gevolg van overmatig of foutief ouderen.

Sinaasappel(-bloesem):
Aroma in het bouquet van sauvignons en andere geurige en witte druivenrassen.

Sinaasappel(-schil):
Licht gedroogde sinaasappelschilletjes hebben een zeer aangename geur die men weleens tegenkomt in jonge witte wijnen van goed rijpe oogstjaren.

Slap:
Term die enerzijds een gebrek aan alcohol impliceert en anderzijds duidt op een armoedige samenstelling welke wijnen kwetsbaar maakt en slecht te bewaren.

Smeltend:
Wordt gezegd van wijnen waarvan licht overheersende suikers alle andere smaakindrukken omhullen.

Soepel:
Karakterisering van een wijn waarbij in de smaak sprake is van het enigzins op de achtergrond treden van de tannines en het zuur, waarbij het natuurlijke zoet van de wijn goed uitkomen.

Stellig:
Onaangename smaak met een scherp en min of meer grasachtig karakter, die wordt veroorzaakt door het langdurig laten gisten van de steeltjes van druiven.

Steranijs:
Aroma dat lijkt op anijs, doch sterker van geur.

Stevig:
Wordt gezegd van rode wijnen met een goed gehalte aan stevig aanwezige tannines ondersteund door een evenwichtige basis van zuur en zoet.

Stoer:
Karakterisering van een stevige rode wijn welke zich kenmerkt door een lichte dominantie van tannines en zuren.

Streng:
Kwalificatie die wordt gegeven aan wijnen waarin de tannines overheersen door de afwezigheid van een bouquet welke een wijn zijn charme geeft.

Struikgewas:
Deze term wordt gebruikt om de geuren van gedroogde en aromatische kruiden aan te duiden die vaak zijn terug te vinden in rode wijnen uit het gebied rondom de Middellandse Zee.

Tabak:
De geur van rauwe of niet-gebrande tabak komt soms voor in zeer verfijnde, eersteklas rode wijnen.

Tannine:
Substantie die wordt onttrokken aan de schilletjes van de druiven en die rode wijnen een karakter geeft.

Tijm:
Aroma die men regelmatig aantreft in wijnen uit de Provence of de Haute-Provence.

Tranen (of benen):
Kleurloze druppels die langs de rand van het glas naar beneden stromen na het walsen van de wijn. Ze zeggen iets over de rijkdom aan alcohol van een wijn.

Truffel:
Aromanuance van zeer grote klasse in oude rode wijnen van eersteklas kwaliteit. De variant ‘witte truffel’ treft men soms aan in oude witte wijnen of likeurwijnen van bepaalde oogstjaren.

Tuilé:
Een kleur van een ontwikkelde rode wijn waarvan de kleur doet denken aan die van oude dakpannen.

Ui:
Aroma welke ontstaan is door zuurstofarmoede en men kan aantreffen in zeer oude rode wijnen.

Uitgedroogd:
Van een wordt gezegd hij uitgedroogd is als hij over zijn hoogtepunt heen is en daarna bij het ouder worden door de tannines wrang is geworden.

Vanille:
Basisaroma welke voorkomt in het bouquet van vele witte en rode wijnen. Komt op natuurlijke wijze voort uit de houtige delen van de druif of uit het eikenhout van de vaten.

Varen: 
Aroma dat eigen is aan witte wijn van hoge kwaliteit en daarmee bijdraagt aan het luchtige bouquet van deze witte wijnen.

Vat (smaak van):
Een vieze smaak aan de wijn die afkomstig van een fout in het onderhoud van het hout van de vaten tijdens een periode van leegstand: schimmel en/of vocht.

Vegetaal:
Aroma’s uit de plantaardige wereld als van tannines met een bepaalde wrangheid doordat ze onvoldoende rijp zijn of er een te intensieve extractie heeft plaatsgevonden.

Venkel:
Aroma dat soms te proeven is in zeer rijpe, droge witte wijnen.

Verschaald:
Typische geur die zich vaak vormt in wijnen die onbeschermd in de fles zijn blijven staan. Vaak gaat het gepaard met het verlies van andere aromatische kenmerken van de wijn.

Vermoeid:
Wordt gezegd van een wijn die aan een beproeving is blootgesteld (zoals transport en schokken), waardoor de wijn zijn samenhang en pit is verloren.

Vet:
Deze term staat voor de beleving van een alcohol- en suikerrijke wijn.

Vol:
Wordt gezegd van een wijn van een substantiële en evenwichtige rijkdom die de indruk geeft de mond te vullen.

Vijg:
Het aroma van gedroogde vijgen is, vaak in samenspel met dat van gekookte of gekonfijte aardbei, een vaste waarde van zoete rode wijnen van het type port of Banyuls. Echter vaak ook van oude droge rode wijnen van zeer rijpe oogstjaren.

Vineus:
Wordt gezegd van een wijn waarvan de rijkdom aan alcohol zeer duidelijk naar voren treedt. Ook wel alcoholisch genoemd.

Vlezig:
Karakterisering die slaat op alle zachte bestanddelen van de wijn (alcohol, glycerol en suiker), vooral in rode wijnen. Zodra deze groep bestanddelen overheerst en de hardere smaakimpressie op de achtergrond treden noemt met de smaak vlezig.

Vuursteen:
Verwijzing naar een geur die verwant aan enkele levendige, lichte witte wijnen.

Warm:
Smaakindruk waarbij een warm gevoel in de mond ontstaat als gevolg de aanwezigheid van alcohol.

Was:
De geur van was komt vaker voor in bepaalde grand cru’s van Chardonnay, in witte Graves en bepaalde zoete witte wijnen uit het Loiredal.

Wilde braam:
Aroma dat te vinden is in goed rijpe rode wijn met een rijke en gevarieerd fruitigheid.

Wildgebraad:
Redelijk uitgesproken, maar niet per se onaangenaam dierlijk aroma, dat doet denken aan de geur van wildgebraad. Komt voor in ontwikkelde rode wijnen zoals Bourgognes van pinot noir.

Wrang:
Karakterisering van wijn met een astringent karakter waarbij de tannines de tong en de smaakpapillen ‘drogen’ op een overmatig intense en aanhoudende wijze.

Zachtheid:
Karakterisering voor wijnen met een lichte zoetheid die daardoor soepelheid krijgen, zonder dat de suiker wordt waargenomen.

Zijdezacht:
Term di staat voor een verfijnd contact van de wijn met de mond.

Zoetheid:
Met de zoetheid wordt aangegeven in welke mate de wijn een gesuikerde smaakindruk geeft; deze kan, in oplopende volgorde, worden gekwalificeerd als fruitig, zacht, halfzoet en zeer zoet.

Zuur:
Karakterisering die vaak het gevolg is van het begin van verslechtering van een wijn.

Zuurgraad:
De zuurgraad, die voelbaar is op de tong maar ook door de speekselafscheiding die erdoor wordt veroorzaakt, speelt een doorslaggevende rol in het mondgevoel van de wijn en in de algemene balans van de smaken.

Zwaar:
Karakterisering van wijnen die op alle fronten rijk bedeeld zijnen meer in het bijzonder wat betreft de suikers en tannines, waardoor hij alle lichtheid, soepelheid en frisheid ontbeert.

Zwak:
Karakterisering van wijn met een gebrek aan zuren waarbij het gehalte aan suikers en tannines normaal is.

Zwarte bes:
Het aroma van de vrucht en het sap van de zwarte bes maakt onder alle omstandigheden deel uit van het bouquet van pinot noir om het even in welk land de druiven zijn geoogst. Het aroma komt ook in de fruitigheid van een groot aantal andere rijpe blauwe druivensoorten voor.

We hopen u te kunnen helpen als wijnwinkel en wijnhandel in Turnhout met wijnen.