Valentijnsdag: geschenktips

Valentijnsdag, gevierd op 14 februari, is een dag waarop mensen over de hele wereld de liefde vieren en uiten. We leggen hier uit wat de geschiedenis is van Valentijn met 10 redenen om het te vieren en 10 cadeautips voor hem en haar. Heb je cadeau ideeën nodig of inspiratie? Lees dan snel verder over Valentijn.

De geschiedenis van Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag is echter niet precies bekend, en er zijn verschillende theorieën en legendes die aan de oorsprong ervan worden toegeschreven. Hieronder een opsomming van verschillende verhalen over de oorsprong van Valentijnsdag:

1. De legende van Sint-Valentijn

Een populaire legende is dat Valentijnsdag teruggaat tot het Romeinse rijk, waar keizer Claudius II een edict uitvaardigde dat jonge mannen verbood te trouwen omdat hij dacht dat ongetrouwde mannen betere soldaten zouden zijn. Een priester genaamd Valentinus negeerde dit decreet en bleef paren in het geheim trouwen. Toen dit ontdekt werd, werd Valentinus gevangengenomen en ter dood veroordeeld op 14 februari 269 na Christus. Tijdens zijn gevangenschap zou hij een brief hebben geschreven aan de dochter van zijn bewaker en deze hebben ondertekend met “Van jouw Valentijn”, wat mogelijk de oorsprong is van de uitdrukking die tegenwoordig op Valentijnsdagkaarten wordt gebruikt. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en werd zijn feestdag op 14 februari ingesteld.

2. De Lupercalia

Een andere theorie over de oorsprong van Valentijnsdag gaat terug naar een oud Romeins feest genaamd Lupercalia. Dit feest werd gevierd op 15 februari ter ere van de goden Juno en Lupercus. Tijdens het feest werden jonge mannen kaalgeschoren en liep een groep mannen door de straten van Rome met gestripte schapenhuiden. Ze sloegen de vrouwen met deze huiden om vruchtbaarheid te bevorderen.

In de 4e eeuw na Christus verbood paus Gelasius I het Lupercalia-feest. Hij verplaatste de feestdag naar 14 februari en wijdde deze dag aan de heilige Valentinus.

3. De moderne Valentijnsdag

In de middeleeuwen werd Valentijnsdag steeds populairder. In de 14e eeuw schreef de Engelse dichter Geoffrey Chaucer een gedicht over Valentijnsdag. In dit gedicht wordt Valentijnsdag beschreven als een dag waarop geliefden elkaar liefdesbrieven sturen.

In de 18e eeuw werd Valentijnsdag steeds commerciëler. Er werden kaarten, bloemen en andere cadeaus verkocht voor Valentijnsdag. Tegenwoordig is Valentijnsdag een wereldwijd gevierd feest.

In de moderne tijd is Valentijnsdag een commerciële gelegenheid geworden waarop mensen hun genegenheid voor hun geliefden uiten en elkaar cadeaus geven als teken van liefde en waardering. Hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is, blijft Valentijnsdag een populaire en geaccepteerde dag om liefde te vieren.

10 Redenen om Valentijnsdag te Vieren

Valentijnsdag, een dag die wereldwijd wordt gevierd op 14 februari, roept uiteenlopende reacties op. Sommigen beschouwen het als een commerciële hype, terwijl anderen het zien als een prachtige gelegenheid om de liefde te vieren. Hier zijn 10 redenen waarom Valentijnsdag de moeite waard is om te vieren:

 1. Liefde Vieren: Valentijnsdag biedt een speciale gelegenheid om de liefde te vieren die je deelt met je partner, familie en vrienden.

 2. Herinneringen Creëren: Het is een kans om samen speciale herinneringen te creëren, van romantische diners tot leuke uitjes.

 3. Gestolen Momenten van Tederheid: Het dagelijks leven kan hectisch zijn; Valentijnsdag biedt een excuus om even stil te staan en elkaar wat extra aandacht en tederheid te geven.

 4. Traditie en Geschiedenis: Ondanks de commerciële aspecten heeft Valentijnsdag een rijke geschiedenis, variërend van oude legendes tot romantische gebruiken in verschillende culturen.

 5. Uiten van Waardering: Het is een kans om je waardering te uiten voor de speciale mensen in je leven en te laten zien dat je om hen geeft.

 6. Verbondenheid Vergroten: Of het nu met vrienden, familie of een romantische partner is, het vieren van Valentijnsdag versterkt de banden en creëert een gevoel van verbondenheid.

 7. Positiviteit Verspreiden: In een wereld waar negativiteit soms de boventoon voert, biedt Valentijnsdag een kans om positiviteit en liefde te verspreiden.

 8. Zelfliefde Benadrukken: Valentijnsdag herinnert ons eraan dat liefde niet alleen extern gericht hoeft te zijn; het is ook een dag om zelfliefde te benadrukken en te waarderen wie je bent.

 9. Kleine Gebaren, Grote Impact: Zelfs kleine gebaren, zoals het schrijven van een liefdesbrief of het delen van een zelfgekookte maaltijd, kunnen een grote emotionele impact hebben.

 10. Feest van de Liefde: Valentijnsdag biedt de kans om simpelweg de liefde te vieren, in al haar vormen, en te erkennen dat liefde een krachtige en waardevolle emotie is.

10 Cadeautips van Casa N°7 voor hem en haar om de Liefde te Versterken:

Als je op zoek bent naar het perfecte cadeau om je liefde te uiten op Valentijnsdag, overweeg dan deze 10 cadeautips van Casa N°7 in Turnhout, een winkel met een prachtige selectie geschenken:

 1. Aangepaste Zippo: Kies een mooie aansteker en werk af met een persoonlijke touch, zoals gegraveerde initialen of een speciale datum.

 2. Luxe Geurkaarsen: Creëer een romantische sfeer met luxe geurkaarsen die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook prachtig zijn vormgegeven.

 3. Gepersonaliseerde cadeaumand: Kom in de winkel kijken naar de prachtige selectie cadeaumanden met mooie producten en voeg een kaart toe.

 4. Wellness en Ontspanning: Verwen je partner met een wellness dankzij een Cadeaubox (Bongo) bon. 

 5. Chocoladeverrassingen: Ga voor een klassiek cadeau met een moderne twist door te kiezen voor met de lekkere pure chocolade in een mooie geschenkverpakking.

 6. Exclusieve Wijn- en Whiskypakketten: Voor de liefhebbers van dranken zijn er prachtige pakketten met exclusieve wijnen rum, cognac, gin of whisky’s om samen van te genieten. We hebben in de winkel mooie Franciacorta (zogenoemd de champagne van Italië) in een mooie reiseditie met glazen om jullie Valentijn te vieren. 

 7. Longfiller sigaren: Geef een verwenpakket sigaren cadeau dankzij een mooie selectie (Cubaanse) sigaren aanwezig in onze winkel.

 8. Stijlvolle Interieuraccessoires: Voeg een vleugje stijl toe aan het huis met elegante interieuraccessoires zoals de geurkaarsen of geurstokjes van Ashleigh&Burwood.

 9. Winkelabonnement op zijn of haar favoriete magazine: Laat de liefde bloeien met een abonnement in de winkel van zijn of haar favoriete magazine. U kunt dit afgeven door middel van een cadeaubon verkrijgbaar in onze winkel.

 10. Samen Eropuit: Plan een romantisch uitje naar een whisky of rum tasting bij Casa N°7. 

Of je nu kiest voor een klassiek gebaar of een uniek cadeau, het belangrijkste is dat het vanuit het hart komt. Valentijnsdag is de perfecte gelegenheid om de liefde te vieren en te laten zien dat je om elkaar geeft. Graag tot ziens in onze winkel in Turnhout.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 322 reviews.