Wilt u zelf een whisky tasting organiseren met foodpairing?

Regelmatig organiseren wij whisky tastings waarbij we met gerechten aan foodpairing doen. We gaan opzoek naar bijpassende smaken om het drinken van whisky nog aangenamer te maken en een belevenis op zich. Ook voor veel vrouwen wordt het proeven van whisky daarmee aangenamer en zachter. Genieten begint hier bij Casa N°7 is niet voor niets 1 van onze motto’s. In deze blog gaan we dieper in over het zoeken van bijpassende gerechten om te pairen met whisky. We krijgen veel klanten die whisky komen kopen om thuis met vrienden een whisky tasting te organiseren. Tot slot geven we onderaan deze blog een voorbeeld van een door ons georganiseerde highland park whisky tasting met foodpairing door bijpassende gerechten te serveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foodpairing met whisky is een kunst die zowel de smaakpapillen als de zintuigen prikkelt. Het combineren van whisky met voedsel kan een heerlijke en memorabele eetervaring creëren. Whisky is een veelzijdige drank die kan worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten, waaronder zowel hartige als zoete gerechten. In deze blog zullen we dieper ingaan op de kunst van het foodpairing met whisky, de verschillende soorten whisky en enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij verschillende whisky’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kunst van foodpairing met whisky

Whisky is een complexe drank met verschillende smaken en aroma’s, afhankelijk van het type en de regio van herkomst. Bij het combineren van whisky met voedsel is het belangrijk om rekening te houden met deze smaken en aroma’s. De regel van duim bij het foodpairing met whisky is dat het voedsel de smaak van de whisky moet complementeren en niet moet overweldigen.

Om deze reden moeten gerechten met sterke smaken zoals gekruid voedsel en zware sauzen worden vermeden bij het combineren met whisky. Whisky’s met een sterke smaak, zoals Islay-whisky’s, passen goed bij hartige gerechten zoals gerookte zalm en geroosterd vlees, terwijl whisky’s met een mildere smaak, zoals Highland-whisky’s, beter passen bij zoete gerechten zoals chocolade en fruit.

Bij het combineren van whisky met voedsel is het ook belangrijk om rekening te houden met de sterkte van de whisky. Over het algemeen gaan lichtere whisky’s beter samen met lichtere gerechten en zwaardere whisky’s beter samen met zwaardere gerechten. Bij het kiezen van een gerecht om te combineren met whisky, moet u rekening houden met het alcoholgehalte van de whisky. Sterke whisky’s gaan beter samen met hartige gerechten, terwijl mildere whisky’s beter passen bij zoetere gerechten.

Soorten whisky

Er zijn verschillende soorten whisky, afhankelijk van de regio van herkomst. De belangrijkste soorten whisky zijn Schotse whisky, Ierse whisky, Amerikaanse whisky en Japanse whisky. Elke soort whisky heeft zijn eigen kenmerkende smaak en aroma’s en elk past het beste bij bepaalde soorten voedsel.

Schotse whisky

Schotse whisky is de meest bekende en meest gedronken whisky ter wereld. Schotse whisky wordt geproduceerd in verschillende regio’s, waaronder Islay, Highland, Lowland en Speyside. Schotse whisky is een complexe drank met verschillende smaken en aroma’s, afhankelijk van de regio van herkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Islay-whisky’s hebben een sterke, rokerige smaak en aroma’s van turf en zeezout. Deze whisky’s passen goed bij hartige gerechten zoals gerookte zalm en geroosterd vlees.

Highland-whisky’s hebben een zachte, fruitige smaak en aroma’s van honing en vanille. Deze whisky’s passen goed bij zoete gerechten zoals chocolade en fruit.

Lowland-whisky’s hebben een lichtere, grassige smaak en aroma’s van bloemen en kruiden. Deze whisky’s passen goed bij lichtere gerechten zoals salades en visgerechten.

Speyside-whisky’s hebben een complexe, fruitige smaak en aroma’s van noten en kruiden. Deze whisky’s passen goed bij zowel hartige als zoete gerechten.

Ierse whisky

Ierse whisky wordt geproduceerd in Ierland en heeft een milde, zachte smaak en aroma’s van vanille en honing. Deze whisky’s passen goed bij zoete gerechten zoals chocolade en dessertgerechten.

Amerikaanse whisky

Amerikaanse whisky, ook wel bourbon genoemd, wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en heeft een zoete, kruidige smaak en aroma’s van eikenhout en vanille. Deze whisky’s passen goed bij hartige gerechten zoals barbecuevlees en geroosterde groenten.

Japanse whisky

Japanse whisky is een relatief nieuwe soort whisky die in opkomst is. Japanse whisky heeft een zachte, fruitige smaak en aroma’s van noten en bloemen. Deze whisky’s passen goed bij zowel hartige als zoete gerechten.

Voorbeelden van foodpairing met whisky

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij verschillende soorten whisky.

Islay-whisky’s: gerookte zalm, geroosterd vlees, zware stoofschotels

Highland-whisky’s: chocolade, fruit, kaas, kipgerechten

Lowland-whisky’s: salades, visgerechten, zeevruchten

Speyside-whisky’s: noten, kaas, wildgerechten, desserts

Ierse whisky: chocolade, dessertgerechten, vanille-ijs

Amerikaanse whisky: barbecuevlees, geroosterde groenten, pittige gerechten

Japanse whisky: sushi, zeevruchten, kipgerechten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Highland park single malt whisky tasting met bijpassende hapjes voorbeeld

1. Highland Park 12 jaar met mc visies met daarop kruidenkaas (gespoten) en gegarneerd met paprika en walnoten
2. Highland Park 15 jaar met een mustard onion cracker met daarom port salut en afgemaakt met marmelade en zure room
3. Highland Park 18 jaar met Tuc Bake rolls met daarop gorgonzola, aardbeienjam en aardbeien ernaast
4. Highland Park 21 jaar met Stilton blue op een stukje focaccia en macademia nootje ernaast
5. Highland Park The Dragon Legend met le Dore de Lathuy op een mini cracker samen met een stukje appel en gerookte olijfolie, amandelen en rozijnen
6. Highland Park Cask Strength Batch 3 op een zelfgebakken kaneelbroodje met pavé de Herve met daarop bramenjam en bramen ernaast

Conclusie

Foodpairing met whisky kan een heerlijke en memorabele eetervaring creëren. Bij het combineren van whisky met voedsel is het belangrijk om rekening te houden met de smaken en aroma’s van de whisky en het gerecht. Over het algemeen passen hartige gerechten beter bij sterke whisky’s en zoete gerechten beter bij mildere whisky’s. Schotse whisky, Ierse whisky, Amerikaanse whisky en Japanse whisky hebben elk hun eigen kenmerkende smaken en aroma’s en passen het beste bij bepaalde gerechten. Door te experimenteren met verschillende combinaties van whisky en kunt u uw eigen favoriete combinaties ontdekken en een unieke eetervaring creëren.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 322 reviews.