Waar moet ik opletten als ik whisky ga proeven en kopen?

Whisky is een van de meest populaire en geliefde sterke dranken ter wereld. Of je nu een ervaren whiskydrinker bent of nieuw bent in de wereld van whisky, het kan overweldigend zijn om de juiste whisky te kiezen om te kopen. Met zoveel verschillende merken, soorten en leeftijden van whisky die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. In dit artikel zullen we enkele factoren verkennen om te overwegen bij het kiezen van welke whisky te kopen.

Welke soorten whisky onderscheiden we?

Het eerste om te overwegen bij het kiezen van een whisky is het type whisky dat je wilt kopen. Naast blended whisky spreken wij met name over single malt whisky. Een whisky maakt van 1 gerst soort.

Verder is er een onderscheid in het gebruikte soort vaten: porto, sherry, rum, sauterne of het meest gebruikte ex-bourbon vaten uit de Verenigde Staten zoals van Jack Daniel’s.

Er zijn verschillende regio’s qua single malt whisky beschikbaar, waaronder:
– Schotse whisky: Schotse whisky wordt gemaakt in Schotland en wordt minimaal drie jaar gerijpt. Het is typisch gemaakt van gemoute gerst, water en gist en wordt gerijpt in eiken vaten.

– Ierse whiskey: Ierse whiskey wordt gemaakt in Ierland en wordt minimaal drie jaar gerijpt en vroeger was de helft van de gebruikte gerst ongemout. Het is typisch gemaakt van een mix van gemoute en ongemoute gerst, water en gist en wordt gerijpt in eiken vaten.

– Bourbon whiskey:
Bourbon whiskey wordt gemaakt in de Verenigde Staten en wordt minimaal twee jaar gerijpt. Het wordt gemaakt van een mengsel van minimaal 51% maïs, samen met andere granen zoals tarwe of rogge, en wordt gerijpt in nieuwe, gebrande eiken vaten.

– Rye whiskey: Rye whiskey wordt gemaakt van een mengsel van minimaal 51% rogge en wordt gerijpt in eiken vaten. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Noord-Amerika.

– Japanse whisky: Japanse whisky wordt gemaakt in Japan en staat bekend om zijn zachte, delicate smaak. Het is typisch gemaakt van gemoute gerst, water en gist en wordt gerijpt in eiken vaten.

Is leeftijd van whisky belangrijk?

Leeftijd bij cognac, rum, porto en bijvoorbeeld whisky geeft een betere gelaagdheid en lanere afdronk met toetsen als vanilla, rozijnen etcetera afhankelijk van het soort hout. De leeftijd van een whisky is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van welke whisky te kopen. De leeftijd van een whisky verwijst naar de hoeveelheid tijd die de whisky heeft doorgebracht in eiken vaten. Over het algemeen geldt dat hoe langer een whisky gerijpt is, hoe zachter en complexer de smaak zal zijn. Dit betekent echter ook dat oudere whisky’s vaak duurder zijn.

Smaakprofiel
Het smaakprofiel van een whisky is een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van welke whisky te kopen. Whisky’s kunnen sterk verschillen in smaak, afhankelijk van factoren zoals het type graan dat is gebruikt, het rijpingsproces en de regio waarin de whisky is geproduceerd. Sommige whisky’s hebben een rokerige, turfachtige smaak, terwijl andere zacht en zoet zijn.

Waarom is sommige whisky duur?

Prijs is ook een belangrijke overweging bij het kiezen van welke whisky te kopen. Whisky’s kunnen variëren in prijs van relatief goedkoop tot zeer duur, afhankelijk van factoren zoals de leeftijd en zeldzaamheid van de whisky. Dit is voor het investeren in whisky ook belangrijk. Naast het feit of het een nieuwe of al gevestigde waarde is op de markt. Hoewel duurdere whisky’s van hogere kwaliteit kunnen zijn, zijn er ook veel geweldige whisky’s beschikbaar tegen meer betaalbare prijzen.

Hoe ontwikkel ik mijn smaak met betrekking tot whisky?


Uiteindelijk hangt de beste whisky voor jou af van jouw persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan de gedurfde, rokerige smaak van een Islay Scotch, terwijl anderen de zachte zoetheid van een Bourbon whiskey verkiezen. Het is belangrijk om verschillende soorten whisky’s te proberen en verschillende smaakprofielen te verkennen om degene te vinden die het beste bij jouw smaak past. Wij begeleiden jou zo goed mogelijk in de winkel door het gesprek hierover aan te gaan met jou.

Enkele aanbevolen whisky’s per type:

Schotse whisky: enkele populaire Schotse whisky’s zijn Lagavulin 16, Glenfiddich 12 en Talisker 10 jaar oud.
Ierse whiskey: enkele populaire Ierse whiskey’s zijn RedBreast en Teeling.
Bourbon whiskey: enkele populaire Bourbon whiskey’s zijn Eagle rare, Blanton’s, Michter’s.
Japanse whisky: enkele populaire Japanse whisky’s zijn Hibiky, Nikka Mars en Chichibu.
Belgische whisky: Het anker, Kempisch vuur zijn enkele voorbeelden van lekkere Belgische whisky.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 322 reviews.